Het Belfort van Dendermonde

Erfgoed
Het Belfort van Dendermonde

UNESCO-werelderfgoed met een onvergetelijk verhaal

Dendermonde
Straat + huisnummer
Grote Markt
9200 Dendermonde
E-mail
Telefoonnummer
0032 52 21 39 56
Link

Dendermonde is een fantastisch mooie stad. Met een waanzinnig knap Belfort. Dat zeggen wij niet alleen. Dat zegt ook de UNESCO, dat in 1999 het Belfort van Dendermonde – dat samen met de Lakenhalle het stadhuis van de stad vormt – uitriep tot werelderfgoed. Je zou gek zijn om niet naar boven te klimmen in dit unieke monument. Het uitzicht van bovenaf is trouwens ook onvergetelijk.

Getekend door de oorlog

Wat uniek is aan het Belfort van Dendermonde? Je kan van op de begane grond helemaal tot boven in de nok van het gebouw kijken. Dat is geen slimmigheid van de architect of een bewuste keuze. Nee, in de eerste wereldoorlog sloeg een Duitse obus met volle kracht te pletter tegen de toren.

De loodzware klokken trilden los en vielen in een razende vaart naar beneden. In hun tocht vernielden ze de tussenverdiepingen en donderden ze uiteindelijk tot op de begane grond. Het resultaat: een spoor van vernieling van boven tot onder. Eentje dat nooit hersteld is, om de herinnering aan dit oorlogsverleden levend te houden.

Een getuige van de geschiedenis

Het Belfort herbergt nog wel meer unieke anekdotes uit de geschiedenis. Zo is de eerste verdieping de authentieke schatkamer van Dendermonde. Hier wordt de oude archiefkoffer van de stad bewaard, met daarin alle cruciale documenten.

Wist je dat zo’n koffer vroeger kostbare items bevatte, zoals het stadszegel én geld? Hier zijn de belfortmuren dan ook op hun dikst.

Hoor hier, hoor hier! De belleman roept het uit!

Even terug in de tijd – en door naar de tweede verdieping. Wanneer er een belangrijke aankondiging moest gebeuren, klom de belleman in vroegere tijden het Belfort in. Op het balkon op de tweede verdieping rinkelde hij met zijn bel en schreeuwde hij met luide stem het nieuws over het plein.

Boven hem, op de derde etage, speurde een bataljon wachters de omgeving af. Hier hadden ze een helder uitzicht over de stad en hielden ze de gebouwen in de omtrek in de gaten. Als er onheil of brand opgemerkt werd, luidden ze de stormklok.

Over horloges en beiaarden 

Vier verdiepingen boven de grond, vind je de uurwerktoren met het stadshorloge. Vroeger werd dat bediend door de horlogemeester van de stad, die ervoor zorgde dat het mechanisme altijd optimaal functioneerde. Jammer genoeg werd het origineel vernield bij de obusaanval in 1914.

Een verdieping hoger – op het vijfde – ligt de gerestaureerde beiaard van de stad. Wist je dat de originele beiaard maar liefst uit 1548 stamde? Inmiddels werd er al 3 keer een nieuwe gekocht: na WOI, in 1950 en in 1975. De huidige brengt loepzuivere klanken voort en telt maar liefst 49 klokken!

Hallo, audio?

Wil je alles na je bezoekje nog eens op een rijtje zetten – en misschien zelfs een aandenken mee naar huis nemen? Ga dan voor meer informatie zeker eens langs in het bezoekerscentrum in de Lakenhalle van het Stadhuis waarmee het Belfort ook onlosmakelijk verbonden is. Hier maak je als het ware een reis door de geschiedenis van de stad.

Vergeet zeker ook die twee fabuleuze monumenten niet te bezoeken! Je kan makkelijk een audiogids huren aan het onthaal, die je de diepste geheimen van deze bouwwerken onthult. Het kost je maar 2 euro en je kan luisteren naar de boeiende verhalen in de taal van je keuze: Nederlands, Engels, Frans of Duits!

Na je bezoek: de stad en regio ontdekken!

Dendermonde ligt aan de Schelde én de Dender, en wordt doorkruist en omringd door water. De stad ademt geschiedenis en wordt gekenmerkt door haar unieke erfgoed, maar herbergt ook prachtige natuur die vráágt om te voet ontdekt te worden. De wandelroute 'Rondje Dendermonde' combineert al die troeven, en biedt de ideale manier om de Ros Beiaardstad en haar omgeving op eigen tempo te verkennen. Of je stippelt zelf je route uit op het gloednieuwe wandelnetwerk Scheldevallei Oost.