Sint-Martinuskerk

Erfgoed
Sint-Martinuskerk

Meesterlijke kunst in een meesterlijke kerk

Aalst
Straat + huisnummer
Priester Daensplein,
9300 Aalst
E-mail
Telefoonnummer
0032 53 72 38 80
Link

In Aalst kan je tal van verborgen schatten ontdekken. De stad is dan ook meer dan je bezoekje waard. Het wonderlijke Belfort, de gezellige bierwandeling, de Priester Daenswandeling, de boeiende bedrijfsbezoeken, de bloeiende horecazaken, stadsspelen en avonturenparken – en natuurlijk: het jaarlijkse carnavalsfeest dat de stad knotsgek op z’n kop zet. 

Jazeker, in Aalst is er altijd wel iets te beleven. Maar wat je écht niet mag missen, is een bezoekje aan de Sint-Martinuskerk. Niet alleen omwille van het prachtige gebouw, een toonvoorbeeld van 16de-eeuwse gotiek en 19de-eeuwse neogotiek. Maar vooral om wat er binnenin schuilt. Een ware schatkist aan overweldigende kunstwerken met zélfs een echte Rubens.

Opgelet: de vier schilderijen van het Rubensaltaar zijn even van het toneel verdwenen in de Sint-Martinuskerk. Ze werden op 10 november 2023 verwijderd en gingen voor minstens 2 jaar richting het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium voor restauratie.  

De Sint-Martinuskerk: Meesters aan de macht

Deze mooie kerk barst van de kunstwerken, die stuk voor stuk meteen onder je huid kruipen. En dan hebben we het niet enkel over schilderijen en beeldhouwwerken, maar ook over het indrukwekkende Van Peteghem-orgel dat hoog boven het gewone volk uittorent. Dat unieke stuk dateert al van 1758 en bevindt zich hoog boven de hoofdingang. 

Maar goed: ook de schilderkunst is hier niet te versmaden. Zo vind je hier werken van toppers zoals de Antwerpse barokschilder Gaspar de Crayer, die een altaarschilderij op doek toverde. De preekstoel op zich is al een adembenemend stukje kunstzinnig vakmanschap, met zijn uitgekerfde beelden en levendige ensceneringen. 

De sacramentstoren vormt dan weer een van de meest opmerkelijke kunstwerken van de Sint-Martinuskerk. Hij werd vervaardigd door Duquesnoy en doet dienst als bewaarplaats voor de hosties. Het is echter een monumentale architecturale constructie, ontzettend verfijnd en bijzonder intrigeren.

Er kan maar één Rubens zijn

De klap op de vuurpijl van al dat kunstgeweld, is toch ongetwijfeld het altaarstuk van Rubens – met stip dé Vlaamse Meester, die het maakte in opdracht van het gilde van de hop- en graanhandelaars in Aalst. Het schilderij verbeeldt de Heilige Rochus en wordt omkaderd door een groot, houten barokke kader. Het schilderij is ontzettend krachtig opgebouwd – het is niet voor niks een onderdeel van de Topstukkenlijst in Vlaanderen. 

"De Heilige Rochus als voorspreker bij de Pestplaat", het centrale schilderij, is opgedeeld in twee horizontale registers. Die manier van werken injecteert een intense portie dynamiek in de beeldvorming. De gedetailleerde verfijning en het subtiele kleurengebruik van dit werk maken het een onmisbare stop voor iedereen die Aalst bezoekt.

Kerk in restauratie

Wist je dat ook de Sint-Martinuskerk zelf én tal van kunstwerken worden gerestaureerd? De restauratoren gaan aan de slag in de kerk zelf, waardoor je de restauratie live kan volgen. Een absolute aanrader. Natuurlijk zijn er nog meer boeiende activiteiten voorzien. 

Maak er een weekendje Aalst van!

Ben je elk klein detail van de Sint-Martinuskerk gaan bezichtigen? Waarom blijf je dan niet wat langer hangen in deze bruisende stad? Vergeet als je wat langer blijft niet de vele restaurantjes en cafeetjes te verkennen die Aalst rijk is. De biercultuur is hier goed ingeburgerd, dus bestel zeker een van de streekbiertjes die je hier standaard op de kaart vindt. En ook aan overheerlijke bistro’s is er hier geen gebrek. 

Bezoek de Sint-Martinuskerk én Aalst

Aalst, dat is puur genieten. En al helemaal als je dat kan doen in het gezelschap van Rubens. Boek jouw bezoek via de website van Visit Aalst of bezoek de Sint-Martinuskerk op eigen houtje!