DE ROS BEIAARD FIETSROUTE

Eens om de tien jaar haalt Dendermonde het Ros Beiaard van stal voor een spektakel met praalwagens en meer dan 2000 figuranten die de Frankische ridderlegende opnieuw tot leven brengen. Voor deze gelegenheid vernieuwden we onze Ros Beiaard fietsroute.

Dendermonde

De Ros Beiaard fietsroute

De Ros Beiaard fietsroute vertrekt vanuit de binnenstad van Dendermonde.
 

Sint-Onolfsdijk en Tijsluis

Via de Schelde fietsen we stroomopwaarts langs de Sint-Onolfsdijk. Iets verder steken we de Tijsluis over, die regelt het debiet van de Dender. We fietsen verder langs de Dender en zien aan de overkant van het water de Dendervallei. Een mooi stuk gevarieerd rivierlandschap met meersen, rietvelden en stukjes bos.
't Oud Brughuys aan Schoonaarde brug

Schoonaarde brug

In Schoonaarde steken we de Schelde over via de Schoonaarde brug. ’t Oud Brughuys, de voormalige brugwachterswoning, is vandaag een fietsvriendelijk café met een laadpunt voor e-bikes en tal van streekbieren op de kaart. Op zonnige dagen is het terras een grote aanrader! Op de rechteroever zijn er verschillende palingrestaurants, proef zeker het streekgerecht eens bij Restaurant De Schelde.

Paardeweide

Paardeweide, Kalkense Meersen

We fietsen verder richting Berlare, langs het gecontroleerd overstromingsgebied de Paardenweide. Hier is het echt genieten van authentieke Scheldenatuur, met veel kleurrijke bloemen in het voorjaar!

Donkmeer

Nieuwdonk & Donkmeer

Wie met kinderen op pad is, kan zich neerstrijken op het recreatiedomein Nieuwdonk. Het Donkmeer is dan weer de ideale hotspot met de vele tavernes en terrasjes aan het water. Je kan er ook bootje varen of je laten overzetten naar de Eendenkooi.

Appelsveer & Het Veerhuis

Appels

Vanuit Donk fietsen we richting Appels. Het veer tussen Appels en Berlare is één van de 12 veren die zo typisch zijn voor Scheldeland. De veerboot vaart uit om het halfuur, behalve om 12u30, want dan gaat de veerman lunchen. De wachttijd overbruggen doe je met een streekbiertje in taverne Het Veerhuis, ooit verkozen tot strafste café van Vlaanderen!

Restaurant & ijshuis Appelsveer

Voor culinaire verfijning kan je terecht in restaurant Appelsveer aan de overkant van de Schelde. In de zomer geniet je van de gezellige tuin met een artisanaal ijsje

Vanuit Appels zetten we weer koers naar Dendermonde, langs de oevers van beide rivieren.

Download de fietsroute

B&B Cosy Cottage

Meer tips voor een weekendje weg in Dendermonde:

B&B Cosy Cottage

Blijven overnachten in Dendermonde? Wij raden B&B Cosy Cottage aan de Scheldedijk aan. De fietsvriendelijke cottage heeft drie charmante gastenkamers, met zicht op de Schelde. Het ontbijtbuffet wordt geserveerd aan de grote gastentafel, die uitkijkt op de tuin met zwemvijver. 

(l) Cour & Jardin (r) In de Poepekas

Cour & Jardin en In De Poepekas

  • Bij Cour & Jardin ben je aan het goede adres voor een lekker hapje en drankje, pal in het centrum van Dendermonde.
  • Bij café In de Poepekas waan je je in een echt poppentheater.
het Ros Beiaard met de Vier Heemskinderen © Ros Beiaardcomité vzw 2019

Ros Beiaardommegang 

De Ommegang op 24 mei vertelt de riddersage van de Vier Heemskinderen met hun Ros Beiaard. De Dendermondse Ommegangen met hun traditionele elementen prijken op de Unesco-lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Gekostumeerde figuranten, praalwagens en paarden maken elke editie opnieuw een verbluffend massaspektakel en magistraal volksfeest. De onovertroffen trots van Dendermonde!
 
Er zijn heel wat evenementen en initiatieven in de aanloop naar 24 mei, de Ros Beiaardommegang. Houd dus zeker de Facebookpagina en evenementenkalender van de officiële organisatoren in de gaten!

Fietsen in het spoor van Ros Beiaard

StapAf
StapAf

StapAf is de grootste fiets-en wandelcommunity van Vlaanderen.

Abonneer je op ons gratis magazine én onze maandelijkse nieuwsbrief vol fiets-en wandeltips via www.stapaf.be