Op het water

Schelde, Dender en Rupel, de blauwe aderen van Scheldeland

Geen betere manier om Scheldeland te ontdekken dan van op het water. Met maar liefst 277 kilometer bevaarbare waterwegen en ontelbare waterplassen is Scheldeland veruit de meest waterrijke regio van Vlaanderen. 

Tijdens een boottocht op Schelde, Dender of Rupel leer je de regio van een heel andere kant kennen. Groene oevers, pittoreske dorpjes en bruisende steden glijden langzaam aan je voorbij. Je proeft van het rivierenlandschap en het wondermooie panorama.

Boottocht Scheldeland

Toeristische Boottochten

Van april tot september worden op Schelde, Dender en Rupel zo goed als dagelijks boottochten georganiseerd door verschillende rederijen Een volledig uitgewerkte namiddag of dag met je familie of vrienden, al dan niet met gids en/of culinaire verwennerij.

Vertrekken kan in Aalst, Antwerpen, en Temse, maar ook in Boom en Dendermonde. De rederijen actief in de regio en directe omgeving helpen je met veel plezier door gepaste programma’s voor jou uit te werken.

> Overzicht aanbieders boottochten

Toeristische infokantoren die boottochten met ticketverkoop uitwerken:

Varen boottocht Schelde Dender Rupel

Meerdaagse boottochten

Voor wie het allemaal wel iets langer mag duren, bestaat de mogelijkheid om een vaarvakantie te boeken. Je hebt je eigen kapitein ter beschikking en je kan samen met familie en vrienden een aantal dagen uitvaren om Scheldeland te ontdekken. Een aantal rederijen bieden de mogelijkheid om op een schip te overnachten. 

> Overzicht aanbieders meerdaagse boottochten

Veer Schelde Hamme

Varen met veren

De jaagpaden en dijkwegen langs Schelde, Dender en Rupel vormen een vruchtbare bodem voor heerlijk ontspannende fiets- en wandeltochten. Is het gras groener aan de andere kant? Er zijn in Scheldeland 12 veren die je gratis van de ene naar de andere oever brengen. Meevaren met de veerman (of -vrouw!) kan elke dag van het jaar. 

Tussen Schellebelle en Kruibeke zijn er nog opvallend veel actieve veren over de Schelde. Er zijn 2 tochten: Schellebelle-Dendermonde en Dendermonde-Kruibeke. De tocht loopt onder meer langs de dorpjes die het decor vormden van de tv-reeks Stille Waters.

> Probeer de Scheldeverentocht