Niet te missen toppers

Op bezoek in onze regio? Bekijk dan onze tips voor trips in Scheldeland.

Floraliën Wetteren Bloemenstreek

Bloemenstreek

Wetteren, melle, laarne, wichelen en destelbergen

Rododendrons, rozen, coniferen en bomen: het zijn slechts enkele voorbeelden van bloemen die groeien in de velden van Scheldeland. Meer dan 200 gespecialiseerde sierteeltbedrijven verbouwen samen maar liefst 2.000 verschillende boomkwekerijproducten. Van april tot begin oktober staat er altijd wel iets in bloei. De ideale uitvalsbasis is Provinciaal Domein Den Blakken,uitgebouwd als promotietuin voor de sierteeltgewassen die in de Bloemenstreek worden verbouwd.

> Fiets de Floraliëntocht

Sint-Amands Stille Waters

Stille watersdorpen

Mariekerke en Sint-amands

In het Land van Klein-Brabant slingert de Schelde zich een weg tussen groene oevers, slikken en schorren en de pittoreske dorpen Sint-Amands en Mariekerke. De plaatsjes vormden het decor voor de fictiereeks Stille Waters. Sint-Amands heeft een uiterst charmante kaai en dito veerman. Het uitzicht over de Schelde vanop de kaai is adembenemend. Mariekerke staat voor de befaamde palinggastronomie aan de Schelde. 

steenbakkerij Rupelstreek

Steenbakkerijen in de Rupelstreek

Boom, Hemiksem, Schelle, Niel, Terhagen, Rumst

De Rupelstreek is synoniem voor klei-ontginning en baksteennijverheid. Eeuwenlang hebben steenbakkerijen en een typisch kleiputten-landschap de streek gedomineerd. De kleiputten, ovens en schoorstenen zijn hedendaagse sporen van het harde labeur van destijds. Indrukwekkende sites die een bezoek meer dan waard zijn: Noeveren-Hellegat met het Booms steenbakkerijmuseum, het Nautisch Bezoekerscentrum en de New Belgicawerf. 

> Bezoek de Rupelstreek

Fort Breendonk Willebroek

Fort van Breendonk

Willebroek

In het Fort van Breendonk voerden de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog een gruwelijk beleid. Hier werden politieke tegenstanders en verzetslui opgesloten vooraleer ze naar concentratiekampen werden gedeporteerd. In 1947 werd het fort tot Nationaal Gedenkteken uitgeroepen. Het bezoekersparcours geeft op indrukwekkende en aangrijpende wijze de gruwel van het naziregime weer.

> Bezoek het Fort van Breendonk

Buggenhoutbos

Buggenhoutbos

Buggenhout

Het Buggenhoutbos is een meer dan 200 hectare groot gemengd loofbos dat een bonte variatie aan broedvogels, paddenstoelen en een immens wintereikenbestand herbergt. Het ligt bijna op het punt waar de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen elkaar raken. Een bezoek aan het 1,5 hectare grote arboretum is een aanrader, net als een bezoek aan de Boskapel. 

> Ga op stap in Buggenhoutbos