Kasteel d'Ursel in Hingene

Erfgoed
Kasteel d'Ursel in Hingene

Iedereen hertog!

Bornem
Straat + huisnummer
Wolfgang d'Urselstraat 9
2880 Bornem
E-mail
Telefoonnummer
+32 3 820 60 10
Link

Vanaf het moment dat je voet zet op het domein van dit kasteel, waan je jezelf een echte hertog. Het parkbos waar je doorheen wandelt, is dan ook even statig als het kasteel dat op je ligt te wachten. Kijk, in de verte doemt het op, met zijn prachtige okergele kleur. 

Het lijkt te drijven op de kasteelgracht die helemaal omheen het gebouw stroomt. De stenen toegangsbrug maakt het geheel helemaal af. Hier ronddwalen is een zalige duik nemen in een geschiedenis van adel en luisterrijke architectuurpracht. Klaar voor een bezoekje aan Kasteel d’Ursel? Wij wel!

kasteel d'ursel horizontaal.jpg

Een onweerstaanbaar stukje erfgoed

De eerste vermeldingen van het kasteel gaan terug tot in 1120, toen het nog een omwalde hoeve was. Nadat ridder Thierry van de Werve enkele uitbreidingen uitvoerde, kwam het uiteindelijk in handen van de familie d’Ursel – die voor altijd verbonden zou blijven met dit prachtig stukje erfgoed én er ook haar naam aan gaf. Sinds 1994 is het eigendom van de Provincie Antwerpen, die het omtoverde tot een culturele bestemming voor iedereen.

Kasteel d’Ursel is een traditionele waterburcht die schittert in het meesterlijke park rondom. Deze tuin in renaissancestijl is een toonbeeld van sierlijkheid en wordt mooi aangevuld met de Franse tuinen op het domein. Je merkt het: er is hier véél meer te beleven dan enkel het kasteel. Klaar om een stapje in het koninklijke interieur te zetten?

2 Spiegelzaal.jpg

Een rondleiding met WOW-gevoel

Het interieur is ongezien. Het werd vormgegeven door Giovanni Niccolo Servandino, die er tussen 1761 en 1765 een waar meesterwerkje van maakte. Deze befaamde decorateur en architect injecteerde een fikse portie Oosterse invloeden en vermengde die met de klassieke elementen die je in dergelijke paleisjes terugvindt.

De verfijnde details zijn niet te tellen. Er werd aandacht besteed aan de miniemste dingen: het stucwerk, de spiegelwanden, de marmeren vloeren… Alles ademt een fenomenale grandeur uit. De benedenverdieping is ontzettend luxueus, terwijl de eerste verdieping dan weer bestaat uit 9 appartementen – inclusief knechtenkamers!

3 Grote salon.jpg

Oosterse inspiratie

Het valt meteen op: hertog d’Ursel had een sterke voorkeur voor Chinese designs. Het behang is daar een voorbeeldje van: bomen en bloemenranken worden in elkaar gevlochten tot een sierlijk juweeltje-aan-de-muur. De gedetailleerde vogeltekeningen springen meteen in het oog en de kleurenpracht is overdonderend.

Ook een twintigtal deur- en schouwstukken trekken de aandacht. De rechthoekige openingen boven deuren en schouwen werden voorzien van knappe Chinese prenten vol fauna, flora en dorpsgezichten. Alles werd in 1994 vakkundig gerestaureerd en schittert sindsdien weer als vanouds.

Het kasteel bezoeken

Doorheen het jaar worden in en rond het kasteel verschillende evenementen en concerten georganiseerd. De uitgelezen gelegenheid om een streepje cultuur mee te pikken én het kasteel te bezoeken. Wil je met je school of een vriendengroep het kasteel bezichtigen? Een ervaren gids neemt je op sleeptouw en vertelt je alle verhalen die je moét gehoord hebben.

Uiteraard ben je ook gewoon welkom voor een individueel bezoek – of een fikse wandeling doorheen het kasteelpark. Daar kan je naar hartenlust picknicken, spelen en wandelen. Tip: ga zeker ook ’s avonds eens langs, dan is het kasteel feeëriek verlicht en komt het nóg mooier tot z’n recht.

Atelier van Antonine.jpg

Slapen als een hertogin

Kan je maar niet genoeg krijgen van deze magische plek? Blijf dan gerust een nachtje hangen. In het Atelier van Antonine krijg je zelfs de kans om te overnachten in het oude schildersatelier van de hertogin d’Ursel. Zij schilderde hier haar meest creatieve zielenroerselen op doek, terwijl jij mooie dromen tekent in een bedje vol geschiedenis. Heerlijk, toch?

Wanneer je goed en wel wakker bent, kan je ook een bezoekje brengen aan het buitenverblijf van de familie d’Ursel, even verderop. Paviljoen De Notelaer staat langs de Schelde in Bornem en is een ontmoetingsplek voor fietsers en wandelaars die de regio willen ontdekken. Ga je langs, probeer dan zeker de befaamde Notelaeretaart, die hier al meer dan 35 jaar wordt gebakken voor bezoekers. Een unieke smaakervaring!

Kom zelf eens langs

Wil je het kasteel d’Ursel zelf eens bezoeken? Surf snel naar de website van het kasteel en bekijk de openingsuren en geplande evenementen.