Kristof en Annelies delen samen de passie voor hun food- en travelblog Meersmaak. Samen schrijven ze over reizen, restaurantbezoeken, hotels, keukentools- en producten. Daar Kristof tijdelijk in een rolstoel zit gingen ze samen op een rolstoelvriendelijke manier Scheldeland ontdekken en gastronomisch dineren. Hiervoor trokken ze naar het prachtige Sint-Amands en Bornem. 

Toegankelijkheid

1. Kaai van Sint-Amands met zicht op de mooiste Scheldebocht

Van Sint-Amands wordt vaak verteld dat het aan de mooiste bocht van de Schelde ligt. Vanop de kaai heb je een adembenemend uitzicht op de rivier. Het is dan ook niet verwonderlijk dat verschillende dichters hier inspiratie vonden voor hun poëzie. De bekendste onder hen is ongetwijfeld Emile Verhaeren, die aan de oevers van de Schelde zijn laatste rustplaats vond. Op het pleintje siert zijn standbeeld. Aan de kaai vind je ook enkele gezellige horecazaken waar je heerlijk kunt tafelen of uitrusten van een fiets- of wandeltocht bij een drankje. Kristof en Annelies bezochten er brasserie De Veerman alvorens op stap te gaan.  

Graf en standbeeld Emile Verhaeren

2. Wandelen in het land van Emile Verhaeren

Kristof en Annelies wandelden een deel van de 12km lange Emile Verhaeren wandelroute. Deze loopt via de knooppunten en bestaat uit twee lussen, een van vijf kilometer rond Sint-Amands en een van zeven kilometer rond Mariekerke (Bornem). De lus rond Sint-Amands loopt deels langs het jaagpad en is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. De Emile Verhaeren wandeling is gebaseerd op de dagelijkse tochten van deze dichter en kunstcriticus. De Schelde en prachtige omgeving vormden dan ook meermaals het onderwerp van zijn werken. 

Jaagpad te Sint-Amands
Steegje den Dam

3. Pittoreske steegje den Dam

Tijdens de wandeling ontdek je ook het mooie steegje den Dam waar het leven lijkt stil te staan. Met de mooie kleurrijke gevels en de kasseien waan je je even in een andere wereld. Wat verder in de straat vind je ook pannenkoekenhuisje 't Schipken waar je onder andere Bretoense pannenkoeken kan proeven. 

Provinciaal Museum Emile Verhaeren

4. Provinciaal Museum Emile Verhaeren

In hartje Sint-Amands vind je eveneens het Provinciaal Museum Emile Verhaeren. Het museum is gratis voor rolstoelgebruikers gezien niet alles, maar wel het overgrote deel, toegankelijk is. Kristof en Annelies namen er een kijkje en kwamen er via manuscripten, brieven, foto's en kunstwerken meer te weten over het leven en oeuvre van deze markante figuur. 

't Eyckerhof in Bornem

5. Sterrenrestaurant 't Eyckerhof

Na een dagje natuur en cultuur in het prachtige Sint-Amands kozen Kristof en Annelies voor een diner bij sterrenrestaurant 't Eyckerhof in Bornem. Het restaurant is gelegen in een gerestaureerde hoeve en sleepte reeds verschillende bekroningen in de wacht, zoals een michelin ster, 16/20 bij Gault & Millau en een bronzen Bocuse d'Or. Ook hier kan Kristof zonder problemen met de rolwagen binnen. Onze bloggers gingen voor het menu 'Découverte' dat bestaat uit 5 gangen, allen om ter heerlijkst. Het menu is seizoensgebonden en bestaat uit dagverse producten, de presentatie is kunstig en kleurrijk. 

Ook honger gekregen om er op uit te trekken in Scheldeland? Lees het volledige verhaal van Meersmaak

Wil je meer tips uit Scheldeland?

Bestel nu je gratis Scheldeland vakantieboek
  • 3 reportages en talloze tips voor een weekendje weg
  • 7 gepassioneerde ambassadeurs nemen je mee
  • 12 kant-en-klare fiets- en wandelroutes

Bestel het vakantieboek

Toegankelijk Scheldeland

Meersmaak
Meersmaak

Kristof en Annelies delen samen de passie voor hun food- en travelblog 'Meersmaak' die in 2007 het levenslicht zag. Samen schrijven ze over hun reizen, restaurantbezoeken, hotels, keukentools- en producten.