De kleibodem en de aanwezigheid van water zorgden ervoor dat de Rupelstreek uitgroeide tot een plek waar nijverheid centraal stond en het landschap mee vormde. Gids René Boeynaems geeft je enkele tips mee om het industrieel erfgoed van Scheldeland te ontdekken.

3 doe-tips van René

René

Op de oevers van de Rupel vind je een knap stuk industrieel erfgoed, dat de regio mee gevormd heeft. Wil je het industriële erfgoed van Scheldeland met jouw eigen ogen bewonderen? René geeft je alvast drie tips mee!

EMABB-museum

1. Ontdek de baksteengeschiedenis

Breng een bezoek aan ’t Geleeg, museum Rupelklei of het EMABB-museum en kom meer te weten over de fascinerende geschiedenis van de Scheldelandse steenbakkerijen.

Ontdek de Rupelstreek

Oud en nieuw in Noeveren

2. Wandelen in Noeveren

Wandel eens rond in Noeveren, een opbloeiende wijk langs het water waar de steenbakkerijen gevestigd waren. De kleiputten die er gekomen zijn door industriële activiteit, zorgen nu voor schitterende stukken groen. Hier komt het heden mooi samen met het verleden. Met de Baksteenwandelroute verken je het baksteenverleden van Scheldeland. De sites op Noeveren zijn authentieke pareltjes van industrieel erfgoed. 

Download de Baksteenroute

Recreatiedomein De Schorre

3. Recreatiedomein De Schorre

Aan de Rupeldijk in Boom, vlakbij het recreatiedomein De Schorre opent eind juni het fietsbelevingspunt ‘De Velodroom’, een ontmoetingsplek voor recreatieve fietsers en wielerfanaten. Naast een stuk ‘echte’ velodroom ontdek je er een rijke wielercollectie en kan je er terecht voor toeristische informatie. Gelegen in een vroegere kleiput vormt het domein een groene oase van rust.

Bezoek De Schorre

't Notenboomhuisje

LOGIESTIP: 't Notenboomhuisje

In dit gerestaureerd melkhuisje op een 19de eeuwse hoeve in het centraal gelegen Laarne kom je helemaal tot rust. Het huisje is gelegen onder een grote notelaar die de uitgestrekte tuin siert. Bovendien verblijf je vlakbij de Kalkense Meersen, een uitgestrekt meersengebied met een rijke natuur.  

Boek je overnachting

Wil je meer tips van Scheldeland ambassadeurs? Bekijk hier de tips van de gastvrij en bier ambassadeurs.

Bestel nu je gratis Scheldeland vakantieboek

  • 3 reportages en talloze tips voor een weekendje weg
  • 7 gepassioneerde ambassadeurs nemen je mee
  • 12 kant-en-klare fiets- en wandelroutes

Bestel het vakantieboek

 

3x erfgoed in Scheldeland

Toerisme Scheldeland
Toerisme Scheldeland

Toerisme Scheldeland loodst je langs het water, de beste fietsroutes en leukste wandelroutes van de regio!