Fort Liezele

Erfgoed
Fort Liezele

Je komt ogen te kort bij een bezoek aan ’t fort

Liezele
Straat + huisnummer
Fortbaan 2
2870 Liezele
E-mail
Link

Beleef de boeiende geschiedenis van een écht fort, dat omringd wordt door een weidse slotgracht én een fantastisch landschapspark. Spelen, fietsen en wandelen? Je doet het hier allemaal. Maar ook binnenin valt er heel wat te ontdekken. 

Verken de indrukwekkende gangen en vertrekken van dit beschermde monument. Eet achteraf een hapje in het Fortcafé. En als je écht geen genoeg krijgt van geschiedkundige pareltjes zoals deze, kan je in de omgeving nog enkele andere militaire bouwsels bezoeken. Klaar? Voorwaarts, mars!

Memorie van de historie

Fort Liezele in Puurs vormde aan het begin van de 20e eeuw als betonnen pantserfort een essentiële schakel in de verdediging van Antwerpen. De stad was dan ook ingericht als nationaal toevluchtsoord, waar de koning, de regering en het veldleger zich konden terugtrekken in geval van buitenlandse agressie. De fortengordel rond de stad moest de vijand afstoppen tot er hulp zou komen van hun bondgenoten.

Het fort werd opgetrokken in 1908. Op dat moment begon de oorlogstrom al luider te klinken. Bij de Duitse inval in België was het fort nog niet helemaal afgewerkt, waardoor het voor de fortbemanning alle hens-aan-dek was om de laatste fase van de bouw te voltooien.

Grote sporen van de Groote Oorlog

Liezele komt een paar keer in het centrum van de strijd te liggen. Dit leidt tot grote drama’s. Zo wordt de dorpskern van Liezele platgebrand om een vrij uitzicht te bewaren over de omgeving. Wanneer de grote Duitse kanonnen in actie komen, is het lot van de forten bezegeld. Albert I vlucht met zijn troepen weg uit Antwerpen, op weg naar de Westhoek. De laatste overblijvende forten, waaronder Liezele, moeten zich noodgedwongen overgeven en vallen in handen van de vijand. 

Na de overgave van het fort keert een relatieve rust weer in de regio. Het fort zelf werd een Duitse opslagplaats, een scenario dat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog zou herhalen. Na 1944 deed Fort Liezele nog dienst als kazerne en opslagplaats voor achtergebleven munitie, tot het in 1979 werd verkocht aan de toenmalige gemeente Puurs.

Op ontdekking in Fort Liezele – ook mét de kids!

Wil je het fort ontdekken met de hele familie? Goed plan! Het nieuwe museum dat in 2023 de deuren opende verrast je met het verhaal van de ontwikkeling van de fortengordels en hun rol tijdens de eerste maanden van de Eerste Wereldoorlog. De bezoeker wordt aangesproken door militairen en inwoners uit die tijd, in het unieke kader van het fortgebouw zelf. Aanraakschermen, spelconsoles en virtuele realiteit verhogen de belevingsfactor, zodat een bezoek aan Fort Liezele een hele ervaring wordt, ook voor kinderen.

Ga achteraf je batterijen opladen in Fortcafé De Batterie, dat huishoudt in de vroegere machinekamer. Je hebt er een prachtig uitzicht over de slotgracht en kan er genieten van een drankje en een hapje. Perfect om even weer op adem te komen – voor je weer gaat spelen in de mooie natuur rond het fort! In het Park Fort Liezele kan je ravotten naar hartenlust. De natuur is er prachtig, zeker wanneer het fort je op de achtergrond gezelschap houdt.

Tip: hou je ogen open. Misschien herken je wel decors uit films zoals De Hel van Tanger, of tv-reeksen zoals De Smaak van De Keyser en In Vlaamse Velden! Die werden hier namelijk deels opgenomen.

Krijg je er geen genoeg van? Forten in de buurt

Wist je dat er bij de aanleg van de fortengordels rond Antwerpen een gouden regel was? In principe vind je een fort om de 5 kilometer, met daartussen een schans. Dat waren kleinere versterkingen zonder garnizoen. Je vindt er bijvoorbeeld eentje in Puurs – de Schans van Puurs. Deze vesting was militair domein tot in 1954, maar is nu een supertoffe speeltuin mét cafetaria. Ga er wat wandelen en fietsen. En puf achteraf uit bij een drankje en een hapje.

Even verderop vind je ook het Fort van Bornem, een oase van rust. Het fort is helemaal gericht op verblijfsrecreatie: je kan er heerlijk wandelen, fietsen en vissen, het fort zelf is niet toegankelijk. Wist je trouwens dat de twee forten deel uitmaken van de beschermingszone voor vleermuizen? Honderden vleermuizen vinden hier hun thuis. Maar geen nood, ze vliegen je niet in de haren!

Verken Fort Liezele

Inspiratie nodig voor een interessant én leuk dagje uit? Kom Fort Liezele in Puurs ontdekken en maak meteen een uitstapje in de omgeving!