Iedereen Rubens

Erfgoed
Iedereen Rubens

Breng een bezoekje aan deze indrukwekkende belevingsexpo in de Sint-Martinuskerk

Aalst
Straat + huisnummer
Priester Daensplein
9300 Aalst
E-mail
Telefoonnummer
0032 053 72 38 80
Date_time_range
Van 17-03-2021 tot 07-11-2021
Link

Ben je nog op zoek naar een leuke én leerrijke activiteit om tijdens deze paasvakantie samen met je kinderen te doen, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Dan is de interactieve tentoonstelling 'Iedereen Rubens' in de Sint-Martinuskerk van Aalst misschien wel iets voor jou en je gezin!

Je komt er alles te weten over meesterschilder Rubens en ‘De Pestlijders’, één van zijn indrukwekkendste werken. Deze belevingsexpo werd eind 2020 al een maand lang georganiseerd, maar moest toen door de tweede coronagolf jammer genoeg vroeger dan verwacht de deuren opnieuw sluiten. Toch slaagde de expo erin op een maand tijd zo’n 1200 bezoekers te ontvangen. En nu is ze dus terug van weggeweest! Iedereen Rubens is zeker een bezoekje waard. Hoog tijd voor een dagje cultuur!

DSC_1699-WEB.jpg

What’s in a name? 

Na een uitdagende klim van meer dan honderd treden, stap je hoog en droog de zolder van de Sint-Martinuskerk binnen. Daar kom je in de fascinerende wereld van Pieter Paul Rubens terecht, de meest getalenteerde barokschilder ooit. Je ontdekt er hoe zijn indrukwekkende altaarschilderij ‘De Pestlijders’ tot leven kwam. Levensgrote projecties geven je een inkijk in hoe zijn schildersatelier er vroeger uitzag en zorgen ervoor dat je meer te weten komt over het leven van deze buitengewone schilder en dat van zijn opdrachtgever.

Via een speciale, interactieve telescoop kan je het altaarschilderij op een unieke manier onder de loep nemen. Nadat je de grootmeester aan het werk gezien hebt, kan je je dankzij innovatieve technologieën ook zelf aan de creatie van een eigen Rubensschilderij wagen, dat dan door de schilder zelf gecorrigeerd wordt!

DSC_2393-WEB.jpg

Kindvriendelijk 

Kinderen staan op het eerste zicht waarschijnlijk niet te springen voor een kunsttentoonstelling. Maar 'Iedereen Rubens' is niet zomaar een expo! Hier staat beleven centraal. Dankzij een mix van actie (je komt pas op zolder na een uitdagende klim), indrukwekkende projecties, het gebruik van verschillende mediakanalen en een gezonde portie cultuurgeschiedenis zal je kind zich hier niet gauw vervelen. Let wel: we raden deze expo niet aan voor kinderen jonger dan 6, omdat de uitdagende klim naar de zolder van de kerk voor jonge kinderen te moeilijk zal zijn. 

Ben je niet van de streek? Koppel dan je bezoek aan Iedereen Rubens zeker nog aan een weekendje Aalst! De stad heeft immers nog een hele pak andere (culturele) bezienswaardigheden in petto die je simpelweg niet mag missen. Voor meer info kan je hiervoor terecht bij Visit Aalst.

En hoe zit het met corona?

De belevingsexpo is natuurlijk volledig aangepast aan de coronamaatregelen die momenteel gelden. Om het halfuur worden bubbels van acht personen toegelaten op de zolder van de Sint-Martinuskerk. In de praktijk komt dit neer op één bubbel per kwartier. Iedereen volgt bovendien een éénrichtingsparcours, om contact met mensen buiten je bubbel tot een minimum te beperken, en op regelmatige afstanden staan desinfecterende gels ter beschikking. Het gebouw wordt ook op geregelde tijdstippen goed verlucht.

Tickets moeten omwille van Corona  op voorhand gereserveerd worden op de website Iedereen Rubens, zodat een inschatting gemaakt kan worden van het aantal bezoekers. Er is dus geen vrije toegang. Vertoon je symptomen? Blijf dan thuis. Geen zorgen: je kan je bezoek probleemloos en gratis omboeken naar een latere datum.

2015_Sint-Martinuskerk_ext_zonnig_1_Cameraad_Gert Swillens.jpg

Andere toppers in Aalst

Kriebelt het ondertussen al om 'Iedereen Rubens' te bezoeken? Wel, er is nog meer: de Sint-Martinuskerk herbergt naast 'De Pestlijders' nog een aantal andere heuse kunstschatten, die momenteel - net zoals het interieur van de kerk zelf - gerestaureerd worden. En daarbij kan jij toekijken! Op vaste weekdagen kan je in het hoogkoor van de kerk immers in een speciaal daarvoor ontworpen atelierbox de restauratoren live aan het werk zien. 

Kan je maar niet genoeg krijgen van Rubens’ meesterwerk? Dan is het naslagwerk ‘Rubens uit de doeken’ zeker iets voor jou. Hierin wordt beschreven hoe er maar liefst twee jaar onderzoek naar de schilder, het schilderij en zijn opdrachtgevers gedaan werd. De brochure kost 2 euro en is niet alleen in de Sint-Martinuskerk zelf te verkrijgen, maar ook in het infokantoor van de stad Aalst en via de Visit Aalst-webwinkel. 

Ook thuis kan je nog nagenieten van deze prachtige expositie. Dat doe je met het Pestkopbier-proefpakket! Wat dit met Rubens te maken heeft? In de 17de eeuw werd de hop die in Aalst geteeld werd als de beste van Europa beschouwd. En het was dankzij deze gegeerde hop dat de hop- en graanhandelaren rijk genoeg werden om een schilder zoals Rubens naar hun stad te kunnen lokken voor een schilderij. Om haar rijk hoperfgoed te eren, heeft de stad Aalst nu het lekkere Pestkopbier op de markt gebracht. Het proefpakket, dat onder andere in de Sint-Martinuskerk gekocht kan worden, bestaat uit twee flesjes blond bier en een bijhorend bierglas. Het ideale aandenken aan deze expositie! 

DSC_1987-WEB.jpg

Wat je nog moet weten

Je kan de tentoonstelling Iedereen Rubens nog tot 7 november 2021 in de Sint-Martinuskerk in Aalst bezoeken. Je kan er van woensdag tot en met vrijdag terecht van 13.00 uur tot 17.00 uur en in het weekend van 13.00 uur tot 18.00 uur. Tickets zijn online te verkrijgen via de website Iedereen Rubens. Volwassenen betalen 8 euro, jongeren tot 18 jaar betalen 5 euro en kinderen tussen de 6 en de 12 slechts 1,50 euro. Voor begeleiders en kinderen jonger dan 6 is de toegang gratis.

De tentoonstelling brengt je ook naar de zolder van de Sint-Martinuskerk. Om die te bereiken, moeten er wel 135 trappen beklommen worden, en moet je door een kleine, smalle deuropening. Het is dus wel een uitdagende klim. Ben je niet goed te been? Geen probleem! De organisatie voorziet een alternatieve beleving op het gelijkvloers van de kerk. Zo worden er vier VR-brillen ter beschikking gesteld. Hiermee kunnen bezoekers de film die normaal op de schermen van de zolder geprojecteerd wordt in 3D waarnemen. Je kan de film in alle rust bekijken in een speciaal daarvoor ontworpen box. Zo hoef je helemaal niets van de expo te missen.

De expositie is goed met het openbaar vervoer te bereiken. Woon je in de buurt? Kom dan eventueel met de fiets. De kerk ligt immers in een autoluwe omgeving, maar er is wel een ruime fietsenstalling voorzien!