Gegidste wandeling Reservaatzone Donkmeer

Ervaringen
Gegidste wandeling Reservaatzone Donkmeer

Je ziet zoveel meer met een gids!

Berlare
Personen
1 - 99
Straat + huisnummer
Donklaan 123
9290 Berlare
E-mail
Telefoonnummer
+32 (0)9 348 30 20
Link

Het Donkmeer is intussen een gevestigde waarde voor liefhebbers van ontspannende activiteiten, zoals wandelen en fietsen. Met de prachtige natuur is dat niet meer dan logisch. Maar wist je dat een gegidste wandeling je door de meest kwetsbare plekjes rond het Donkmeer brengt en er de pracht van de diversiteit toont? Aanrader!

Kalkense Meersen Donkmeer Berlare.jpg

De reservaatzone in het Donkmeer is een deel dat van het grotere publiek beschermd blijft om fauna en flora de vrije loop te laten. Enkel met een gids mag je deze natuurpracht van dichtbij bekijken. De grote ondiepe waterplassen huisvesten verschillende soorten vogels, zoals de aalscholver, die de gidsen je deskundig kunnen aanwijzen. De wandelingen starten aan het toeristisch infokantoor Onthaalpoort Donkmeer (Donklaan 123, nabij A. Nelenpad, 9290 Berlare). Hou www.vzwdurme.be in de gaten voor alle georganiseerde wandelingen of contacteer donk@vzwdurme.be voor meer informatie.

Kalkense Meersen Donkmeer.jpg

Vogels in hun habitat

De natuur in dit gebied is lang ongemoeid gelaten waardoor vele soorten dieren en planten er zich hebben kunnen nestelen. Verschillende types habitat op korte ruimte zorgen voor een waardevolle diversiteit: denk aan de opvallende planten mattenbies, wateraardbei, moerasvaren en melkeppe. Wie iets kent van flora komt in de Reservaatzone Donkmeer ongetwijfeld aan zijn trekken.

Dan moet het beste nog komen: de vogels. De ornithologen onder ons kunnen hun hartje ophalen door de sterke aanwezigheid van de aalscholver. Tot 80 paartjes komen jaarlijks broeden in dit gebied. De enige broedkolonie van blauwe reigers in de Scheldevallei tussen Gent en Dendermonde is een andere unieke eigenschap om de vogelliefhebber te lokken. Broedvogels, zoals de ijsvogel en de wielewaal, merken we hier ook vaak op.

Door overdacht natuurbeheer van de conservators is het aandeel aan riet sterk toegenomen en dat heeft zijn gevolgen: de rietgors, de rietzanger, de sprinkhaanzanger, de blauwborst en de zeldzamere snor en woudaap floreren sinds kort rond het Donkmeer. Ook vissen zoals de snoek, de rietvoorn, de zeelt en de bittervoorn behoren tot de rijke fauna die je hier kan terugvinden.

Onthaalpoort Donkmeer Berlare
Donkmeer Berlare

De Donk

Zoals gezegd, starten alle wandelingen aan het toeristisch infokantoor Onthaalpoort Donkmeer en daar leer je alles over wat er in het natuurdomein te vinden is. Vzw Durme gelooft dat het behoud van de natuurpracht kan samengaan met gegidste wandelingen die zowel informatief als ontroerend mooi kunnen zijn. Ze hebben er een natuurtuin waar je een insectenhotel vindt naast een wild vijvertje; ook dat blijft de moeite.

In de omgeving van dit meer worden vele andere vormen van recreatie aangeboden. Hoewel de nadruk bij deze gegidste wandeling ligt op de natuur en de conservatie van dit waardevol gebied, kan je de rust afwisselen met iets meer actie, zoals een bootje huren wat verderop aan het Donkmeer. Verschillende horecazaken hebben er ook gezellige terrasjes om uit te blazen en elkaar te vertellen wat het meest is bijgebleven van de wandeling.

De rijkheid en diversiteit van Reservaatzone Donkmeer lokken niet alleen broedvogels, maar bijgevolg ook ornithologen, biologen en historici. Tot welke categorie behoor jij? En niet voor niets kent iedereen het Donkmeer als dé plaats voor wandelaar of fietser die zijn honger wil stillen of dorst wil lessen.

Donkmeer.jpg

Alles op een rijtje

  • Vertreklocatie: toeristisch infokantoor Onthaalpoort Donkmeer, Donklaan 123 (nabij A. Nelenpad), 9290 Berlare
  • Website: https://www.berlare.be/toerisme
  • Contact: +32 (0)9 348 30 20 of donk@vzwdurme.be
  • Te boeken: permanent
  • Duur activiteit: 2,5 uur
  • Aantal deelnemers: 1-99 personen