De Velodroom

Erfgoed
De Velodroom

Het walhalla voor gezapige peddelaars, felle fietsers en amateurcoureurs

Boom
Straat + huisnummer
Hoek 129
2850 Boom
E-mail
Telefoonnummer
+32 3 880 76 16
Link

Als er voor jou niks boven twee wielen, een frame en een stuur gaat, dan kom je helemaal thuis in De Velodroom. Een wielermuseum dat ode brengt aan de fiets zelf én aan alle atleten die records verbrijzelden op hun tweewieler. 

De Velodroom: wat te doen?

Het fietsbelevingscentrum heeft tal van onvergetelijke activiteiten in de etalage staan: een onovertroffen collectie wieleritems, een inkijk in de geschiedenis van lokale wielerhelden en verhalen over de familie van Meester-Velodroombouwers Apostel-Mampaey. 

Natuurlijk kan je ook zelf de fiets op, blijf je hangen in het gezelligste wielercafé van de Rupelstreek, De Musette, en neem je deel aan de toffe activiteiten die op de agenda staan. Hup, demarreer richting Provinciaal Domein De Schorre in Boom en duik De Velodroom in!

Toertjes beter dan de tour

Het wielermuseum De Velodroom heeft alles wat je fietshartje begeert: een strakke inrichting waarin de mooie stukken tot hun recht komen, authentieke fietsmemorabilia, verrassende verhalen en fietsschatten waar je als liefhebber niet naast kan kijken. Leer de lokale wielerlegendes en hun prestaties kennen, volg ze doorheen hun triomftocht door de wielersport en droom van je eigen mythische finish.

Ken je de boeiende geschiedenis van de familie Apostel-Mampaey? Die Boomse clan verfijnde de kunst van het bouwen van velodromen. Hun creaties stonden én staan over heel West-Europa bekend als wielerpistes van uitzonderlijke kwaliteit, uitgevoerd met ambachtelijk vakmanschap. Er zijn tal van records gesneuveld op het hout van velodromen die door deze familie werden vervaardigd.

Op het menu in De Velodroom: meer dan 1.500 wielertruitjes, 40 prachtige fietsen, 3.000 boeken en nog veel, véél meer.

Ga zelf de pedalen op

Een fietsbelevingscentrum zou geen fietsbelevingscentrum zijn zonder fietsen die je zelf kan uittesten naar hartenlust. Daarom werd er een fietsverhuurpunt ingericht waar je zelf een stalen ros kan ontlenen. Verken de prachtige Rupelstreek op twee wielen. Op eigen kracht of met een beetje hulp van de elektrische batterij? Dat mag je helemaal zelf kiezen.

Ook wanneer je eigen tweewieler dienst weigert, kan je hier terecht. De fietsherstellingsdienst repareert in een oogopslag je banden, remmen of versnellingen. Vakmannen met goesting en bakken kennis over de fiets: precies wat jij in zo’n situatie nodig hebt. 

Klaar voor de rit? Kies dan een van de talrijke fietstochten in de buurt. “De Baksteenroute”, bijvoorbeeld. Die leidt je 39 kilometer lang langs het recente verleden van de Rupelstreek.

Neem deel aan de activiteiten

De Velodroom is véél. Dus ook een ontmoetingsplek waar wielerfans elkaar kunnen vinden. Het hele jaar door organiseert men hier topactiviteiten rond hetzelfde thema: wielrennen en de fietssport. Ga een boekvoorstelling bijwonen, volg een lezing of een workshop, maak een speciale toertocht in groep…

Elk jaar wordt er zelf  een heus feestweekend op touw gezet, met Potjeir Klassieker en de Bestorming van de Bosstraat. Durf jij het aan om deel te nemen? Mag altijd! Maar je kan ook gewoon komen kijken en genieten van de toffe sfeer.

Musette.jpg

Uitpuffen in wielercafé De Musette

De benen zaten goed vandaag, maar ’t is toch tijd om even te gaan zitten? Geen probleem, dan rep jij jezelf naar De Musette dat vlakbij De Velodroom ligt. Dat is wellicht het gezelligste wielercafé van het hele land. Alles ademt hier de wielersport. Het is dan ook vernoemd naar het bevoorradingszakje dat wielrenners aangereikt krijgen tijdens hun heroïsche tochten. Het café is elk weekend geopend (vrijdag, zaterdag en zondag) tussen 11.00 uur en 18.00 uur.

Ervaar De Velodroom

Trek je strakste wielerpakje aan, breng de hele familie mee en kom De Velodroom bezoeken. Pret gegarandeerd!