Bewonder de wereld van het carnaval in Aalst

Ervaringen
Bewonder de wereld van het carnaval in Aalst

Alle pracht en praal in een korte wandeling

Aalst
Straat + huisnummer
Hopmarkt 51
9300 Aalst
E-mail
Telefoonnummer
+32 53 72 38 80
Link

De jaarlijkse hoogdagen van het Aalsters carnaval zie je vaak als item in het nieuws. Maar wordt het niet eens tijd om die eeuwenoude traditie van dichtbij te bekijken? Want er valt veel te ontdekken: de prachtige praalwagens, de rijke geschiedenis of de oorsprong van het satirisch kantje worden je allemaal getoond tijdens de carnavalswandeling.

Vertrekpunt voor deze rondleiding is ’t Gasthuys – Stedelijk Museum. Hoogtepunt van deze amusante wandeling moet wel het moment in de carnavalswerkhallen zijn. Daar zie je hoe de creatieve Aalsterse verenigingen hun praalwagen van begin tot eind bouwen. Met de nodige dosis spitante humor natuurlijk.

Carnvalsmuseum.jpg

Een korte en kleurrijke wandeling

Van de ‘Voil Jeanetten’ en de carnavalsstoet in de stad der ‘ajuinen’ heb je ongetwijfeld wel al iets opgevangen. Maar weet je ook waarom de Voil Jeanetten precies zo gekleed gaan? Ken je de andere delen van de drie dagen carnaval zoals de winterfoor, de bezemdans of de popverbranding? Het Aalsters carnaval is zoveel meer dan wat je jaarlijks even te zien krijgt in het nieuws.

Toegegeven, de uitspattingen tijdens het carnaval zijn er niet vaak naast; dat is net de bedoeling van het carnaval als eeuwenoud ritueel. Toch is deze wandeling ook kindvriendelijk en hebben de gidsen er een versie op kindermaat voor gemaakt. Veel van de aantrekkingskracht gaat natuurlijk uit van de praalwagens. Die brengen actuele thema’s niet alleen op een spottende manier, maar ook visueel sterk naar voren. Veel verenigingen werken met man en macht maanden aan zo’n wagen om toch maar het mooiste exemplaar af te leveren.

Dat je dan een kijkje kan nemen in het scheppingsverhaal van zo’n praalwagen is op z’n zachtst gezegd uniek. Midden in het creatieve proces van de Aalstenaars krijg je de ontwerpen al te zien. En zo merk je al snel dat er achter de schermen veel gebeurt om zo’n historische stoet elk jaar opnieuw dezelfde flair en hetzelfde louterend effect te geven.

gasthuys stedelijk museum aalst
Grote Markt Aalst

Pracht & praalwagens

De wandeling weet zich uitstekend te combineren met andere activiteiten in Aalst. De wandeling met gids duurt zo’n 2 uur. Per gids kunnen 25 personen deelnemen, dus families, vriendengroepen of collega’s kunnen gemakkelijk aansluiten om de boeiende geschiedenis over een speels onderwerp op te snuiven.

De carnavalsrondleiding kan je boeken via www.visit-aalst.be , een individueel bezoek aan ’t Gasthuys stedelijk museum (inclusief het carnavalsmuseum) kan je boeken via www.’tgasthuys.be. Ervoor een wandeling maken tot het Belfort of erna genieten van de streekbieren, zoals het typisch Aalsters biertje Ondineke, aan mogelijkheden en diversiteit van activiteiten geen gebrek!

carnavalsmuseum.jpg

Alles op een rijtje