Bewonder de Neo-Vlaamse Renaissance

Ervaringen
Bewonder de Neo-Vlaamse Renaissance

De wereld van Séraphin de Maertelaere

Wetteren
Personen
10 - 30
Straat + huisnummer
Noordlaan 64
9230 Wetteren
E-mail
Telefoonnummer
+32 478 05 00 08
Link

In Wetteren zijn talrijke gebouwen te vinden waar kunstenaar Séraphin de Maertelaere zijn stempel op heeft gedrukt. Het houtsnijwerk is rijkelijk versierd, groots en vervaardigd in zijn atelier. Het spoor van deze kunstenaar dat door Wetteren loopt, is vandaag nog perfect te volgen met de gepassioneerde gidsen uit Scheldeland.

Séraphin de Maertelaere (1855-1928) rondde zijn studies af aan de Wetterse Academie om erna met een beurs naar het Sint-Lucasinstituut in Gent te trekken. Niet veel later keerde hij terug naar zijn roots in Wetteren en startte er zijn houtbewerkingsatelier. Dat zal de wereld geweten hebben, want zijn kenmerkende stijl komt terug in verschillende interieurs die tot op vandaag te bewonderen zijn.

Séraphin de Maertelaere Wetteren.jpg

Neo-Vlaamse Renaissance

De stijl van de Maertelaere wordt bestempeld als Neo-Vlaamse Renaissance. Hoge houtplinten, breed lijstwerk met gegroefde fries en kroonlijst op consooltjes. Gaan jouw oren net als de onze ook flapperen bij deze termen? Hoog tijd om een gids in te schakelen die je wegwijs kan maken in de wereld van deze kunstenaar. De verschillende gebouwen waar hij zijn talenten mocht botvieren, zijn stuk voor stuk pareltjes. 

En zo ontstond voor de Scheldelandse Gidsen het idee om al die pareltjes te verbinden in een mooie tocht. Bijvoorbeeld Villa Julia, ook bekend als Het Kasteeltje, met de voor die tijd erg typische Neo-Vlaamse renaissancestijl. Een pracht van een villa vol portretten van historische figuren en oude Vlaamse spreekwoorden. De burgerij van die tijd dweepte met die Nederlandse en Vlaamsche spreuken en hun rijke verleden. Dat zie je ook terugkeren in Villa Ste Barbe, terecht aangeduid als beschermd monument.

Het Posthotel is een ander voorbeeld van zo’n gebouw. Het wordt omschreven als het mooiste café-interieur van Vlaanderen; dat schept verwachtingen, niet? Het ligt aan het stationsplein van Wetteren en tot op vandaag blijft het een unieke plek om een koffie of streekbiertje te drinken. Maar zeker ook om te genieten van de gezellige setting van de hand van de Maertelaere.

Houtsnijwerk Séraphin de Maertelaere Wetteren.jpg

Scheldelandse Gidsen

De Scheldelandse Gidsen weten je alles te vertellen over deze kunstenaar, zijn stijl en het rijke verleden van alle gebouwen. Groepen van tien tot dertig personen kunnen een gids boeken en in Wetteren een minder bekende rode draad ontdekken. Reserveren doe je via info@scheldelandsegidsen.be of +32 478 05 00 08. 

Niet onbelangrijk om te vermelden is dat deze gidsen nog tal van andere rondleidingen organiseren. Wandel- en fietstochten, andere sterke verhalen in Wetteren, maar ook in onder andere Gentbrugge, Laarne of Berlare tonen zij jou de mooiste plekjes. Met een vaak vernieuwd aanbod weet je zeker iets te vinden op maat van jouw groep. 

Rest ons nog te zeggen dat een rondleiding als deze ongeveer twee uur duurt en dus perfect te combineren valt met de andere geneugten die Wetteren je te bieden heeft. Voor de vuist weg kunnen we Wetterse vlaaien, kalfskoek of de betere streekbiertjes Pikaflor en Uitzet opnoemen. Aan jou de keuze.

glasraam Wetteren.jpg

Alles op een rijtje