Fietsen langs asperges

Fietsen langs asperges

Gastronomisch fietsen? Volg de Asperge Fietsroute!

Een beetje foodie weet dat zo uit het hoofd. Maar voor wie er toch even over moet nadenken: het aspergeseizoen loopt van midden april tot midden juni. 

In de regel stemt die periode ook overeen met uitstekend fietsweer. Zo kan je de aspergevelden in hun volle glorie zien, onder een stralend zonnetje én een blauwe lucht. Maar ook buiten het seizoen is de route een absolute aanrader.

40 kilometer traditie en bezienswaardigheden

De Asperge Fietsroute serveert je iets meer dan 40 km lang de geschiedenis en de traditie van de aspergekweek. Wie wel houdt van asperges, maar het liever op een kortere fietstocht houdt, kan ervoor kiezen om enkel de noordelijke of de zuidelijke lus te fietsen. Zo heb je er met respectievelijk 24 of 22 km toch een prettige rit op zitten én geniet je ook van het moois dat deze route te bieden heeft.

Hof van Coolhem: asperge-walhalla en start van de route

De fietslus begint erg toepasselijk aan het Hof van Coolhem. Dat is de plek waar de familie Van de Wiele al in 1886 asperges zaaide met zaad uit Rijsel. Dat zaad was meegebracht door dorpsgenoot en vlashandelaar Huyghe. 

Drie jaar later konden de eerste asperges worden gestoken en de rest is geschiedenis. Al snel werden ook in de naburige dorpen asperges gekweekt en sierden de ‘Asperges de Calfort’ als delicatesse de menukaarten van gereputeerde restaurants – van Antwerpen tot in Parijs. 

Het startpunt van je fietstocht dompelt je meteen onder in de wonderlijke historiek en traditie van de asperges. Je ziet er rijke aspergebermen, indrukwekkende landbouwwerktuigen, informatiepanelen én je geniet van ondersteunende audiofragmenten die het verhaal vervolledigen.

aspergesteker Puurs-Sint-Amands.jpg
Aspergeveld in Puurs-Sint-Amands

Een inspirerende groente met verrassende toepassingen

Langs de route vind je nog 3 aspergeboeren waar je – indien gewenst – ook asperges van een onovertroffen kwaliteit kan kopen. 

Kijk uit naar Groenten- en fruitbedrijf Amelinckx in Hingene,  Landbouwbedrijf Marc Hermans in Liezele en Marc Goossens in Malderen. Wist je overigens dat ze hier in Scheldeland ook likeur, ijs, jenever, kaas, paté en zelfs pralines op basis van asperges maken? Zoals we al zeiden… verrassende toepassingen!

Notelaer Hingene.JPG
De Notelaer in Hingene

Een fietsroute vol bezienswaardigheden

Wie denkt dat je langs deze route enkel asperges te zien krijgt, heeft het mis. Verwacht je onderweg maar aan een pak spektakel, zowel op architecturaal vlak als met dank aan de natuur. Je passeert namelijk onder andere langs Fort Liezele, een van de historische forten uit de regio waar je in Fortcafé De Batterie ook ineens je honger of dorst kan lessen.

In het schilderachtige Bornem is het behalve van het centrum zelf, ook genieten van Paviljoen De Notelaer en Kasteel d’Ursel. De natuur trakteert je op ‘de wielen’. Deze adembenemend mooie plassen zijn het resultaat van overstromingen na een dijkbreuk en trekken een waaier van planten en dieren aan.
 

Dam Sint-Amands.jpg
Den Dam in Sint-Amands

Een hapje of een drankje

Ja, de kans is groot dat je ergens onderweg niet aan de verleiding kan weerstaan om langs deze Asperge Fietsroute ook effectief asperges te proeven. Dan zit je goed bij deze lokale horecazaken, want uiteraard zetten zij tijdens het seizoen het witte goud op hun menukaart. 

Zin in iets anders? Of heb je die pint of pannenkoek nu wel verdiend? Dat treft, want je passeert onderweg aan De Hopschuur en bij crêperie ’t Schipken kennen ze één en ander van pannenkoeken.

Maak er een weekendje weg van!

Ineens een meerdaagse plannen? Dat kan ook! Je kan overnachten in een van de talloze charmante hotelletjes en B&B’s. 

Psst, het seizoen komt eraan! Staat je fiets al klaar?

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Asperge fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

KasteelD'Ursel_JorisCeuppens.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Asperge fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Coolhemstraat
2870 Puurs
Length
40,0 km
Time
2u 15m
Terrain
100% Verhard
Actions
Bekijk deze route