Anders een weekendje Aalst?

Anders een weekendje Aalst?

Fietsen op het water en culinair genieten in creatief Aalst

Miette Dierckx
Auteur

Miette Dierckx

Vrijdag: wellicht de dag waarnaar het meest wordt afgeteld. Want vrijdagavond dat is de start van het weekend. En het weekend moet je koesteren, altijd. Je batterijen worden er opgeladen om opnieuw te kunnen knallen tijdens de volgende werkweek. En mijn batterijen werden dit weekend opgeladen in Aalst. Ik leerde deze creatieve stad beter kennen, fietste op het water, proefde lokale biertjes en verwende mijn smaakpapillen. Ideaal om de werkweek op maandag  helemaal relax te beginnen. Lees je mee? 

Riverbikes Dender
Weekendje Aalst omgeving Utopia

Met een riverbike op de Dender

De eerste charme van Aalst (en het zijn er veel) is de Dender. De Dender is een 65 kilometerlange rivier in het stroomgebied van de Schelde en kronkelt onder andere door het centrum van Aalst, omarmd door diverse fietsroutes. Maar wij kozen niet voor de standaard fietsroute langs het jaapad. Wij kozen voor fietsen op het water van de Dender. En zo lieten we ons onderdompelen (niet letterlijk) in het mooie landschap van de Dendervallei. 

Fietsen op het water? Dat klinkt als iets dat alleen Jezus zou kunnen. Maar niets is minder waar. The Outsider in Aalst beschikt over riverbikes waarmee we al trappend de Dender verkend hebben. De riverbikes zijn op sups geïnstalleerde fietsen die onder water aangestuurd worden met een schroef. En zo kan je varen op het water en met een beetje geluk 100 % genieten van de zon op je gezicht. Een tip van mezelf: begin niet als een Wout Van Aert te trappen, maar fiets traag. Trager dan normaal. Wij begonnen onze tocht zoals we ‘normaal’ zouden fietsen en waren na vijf minuten buiten adem. En het is natuurlijk de bedoeling dat je kan verademen in het mooie landschap en je batterijen opnieuw kan opladen. 

Bibliotheek Utopia
Streekbier Kletskop Ambarosa Aalst

Bekroonde bib en streeklekkers

Na het water begaven we ons weer op het droge. Schattige straatjes leidden ons richting het centrum van Aalst. En we werden aangenaam verrast. Zo hielden we halt bij Utopia, in 2019 bekroond tot beste bibliotheek van Vlaanderen en Brussel. Dat alleen al vroeg om een bezoekje. Na wat snuisteren in de boeken, ploften we ons neer op hun zonneterras en genoten we van een frisse huisgemaakte limonade. We begonnen ook te watertanden bij het lezen van de eetkaart: gerechten met streekproducten, hippe salades en veelbelovende burgers. Elke zaterdag is er trouwens een heerlijke (en uitgebreide!) brunch. Dat onthouden we voor een volgende keer…

Na onze welverdiende pauze passeerden we langs Ambarosa. Dé befaamde streekproducten- en geschenkenwinkel van 'Olsjt'. De winkel beschikt over meer dan 300 (!) soorten producten. Zowel zoete genieters als bierproevers of gin-lovers vinden er iets naar hun wensen. Ik kocht er een biertje genaamd ‘Kletskop’.  Ambarosa organiseert trouwens ook proeverijen: jenevers, gins, wijnen, likeuren, aperitieven,… Dit in combinatie met een Breughelplankje? Klinkt als een plan. 

B&B Hof Beygaert
B&B Hof Beygaert in Aalst

Logeren bij B&B Hof Beygaert

Je in de Franse Provence wanen? Ook dat kan in Aalst. Martine, trotse Aalstenaar, ontving ons met open armen in haar unieke B&B Hof Beygaert. Die is gelegen in een verkeersluwe straat op een steenworp van het Aalsterse, bruisende stadscentrum. Het ontstaan van de B&B gaat gepaard met een mooi familieverhaal, dat Martine je met veel plezier zal vertellen. Achter de gevel schuilen vier unieke kamers die stijlvol werden afgewerkt. Zo sliepen we in een heerlijke boxspring en douchten we in een ruime badkamer met een regendouche waar je niet onderuit wil. Ook het ontbijt was een toppertje. We werden wakker van de geur van vers brood die ons leidde naar de living, waar een kleurrijke ontbijttafel ons opwachtte. 

Restaurant Pacht 26 in Aalst
Restaurant Pacht 26 in Aalst

Geniet van het culinaire Aalst

Op wandelafstand van de B&B pronkt restaurant Cul’eau. Een verfijnde keuken met verfrissende en verrassende smaken. Een must do als je verblijft bij Martine, zonder zoektocht naar een bob. Maar wij trokken deze keer naar nog een culinaire parel in Aalst: Pacht 26. En dat werd een avond om niet snel te vergeten. Ze serveerden hun magische gerechten met wijnen van minder gekende regio’s uit Polen, Hongarije en Oostenrijk. Dit goud in ons glas was echt een ontdekking voor onze zintuigen. Foodies en wijnliefhebbers: reserveer hier je tafeltje!

Stadspark Aalst
Stadspark Aalst

Ontdek de Aalsterse geschiedenis

Onze smaakpapillen werden verwend tijdens ons weekendje Aalst, hoog tijd nu om ons brein nog wat bij te schaven. Want achter Aalst schuilt een rijke geschiedenis, die we al wandelend ontdekten. En die wandeling startte in het stadspark. Het park ontstond in 1915, onder impuls van toenmalig schepen Désiré De Wolf. Hij wilde werk verschaffen aan de Aalsterse mannen tijdens WOI om ze te vrijwaren van de Duitse opeising. Doorheen het park stoot je op verschillende bordjes die je meer bijbrengen over het ontstaan van het park en de geschiedenis van Aalst. Moe gewandeld? Dan stop je even bij het 't Melkhuisje voor een versnapering zoals pannenkoeken op grootmoeders wijze bijvoorbeeld.

Maar moe geleerd waren we nog lang niet. Zo trokken we verder richting de Sint-Martinus kerk waar de belevingsexpo ‘Iedereen Rubens’ loopt. De expo stelt het unieke altaarschilderij van Pieter Paul Rubens uit Aalst centraal: de Heilige Rochus door Christus aangesteld tot patroon van de pestlijders. Je leert alles over dit bijzondere kunstwerk op de zolder van de Sint-Martinuskerk. Iedereen Rubens loopt nog tot 7 november 2021 in de Sint-Martinuskerk Aalst.

Lunch bij Borse van Amsterdam
Werfplein Dender Aalst

Lunch bij deze toppers

Als all time foodies hebben we natuurlijk nog tal van hotspots gevonden. Zo sloegen we beiden een sublieme pot mosseltjes achterover bij restaurant Borse van Amsterdam, pal op de Grote Markt van Aalst. Liever zin in een sappig stuk (lokaal) vlees? Dan verover je best een tafeltje bij vleesrestaurant De Frigo. En we zijn er zeker van dat je al wandelend nog meer Aalstse parels ontdekt.

Zelf een weekendje Aalst beleven? Ontdek de leukste logeerplekken in Aalst en omgeving. Of lees het volledige verhaal op de blog van Miette Dierckx

Miette Dierckx

Miette Dierckx

4 jaar geleden deed ik mee aan een televisieprogramma 'mijn pop-uprestaurant' dat heel mijn leven veranderde.  Pas toen ontdekte ik mijn passie voor eten. Ik sta graag uren te klunzen in de keuken maar ga even graag op ontdekking naar culinaire hotspots.